• Γενικές συμβουλές για τη διατροφή του παιδιού σας

  +

  Η αναλογία των τροφών που χρειάζεται ένα παιδί μέσα σε μια ολόκληρη ημέρα απεικονίζεται στο παρακάτω «πιάτο».


 • Θα πρέπει περίπου τα μισά τρόφιμα από αυτά που καταναλώνει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας στη διάρκεια μιας ημέρας να είναι φρούτα και λαχανικά.
 • Από τα υπόλοιπα μισά τρόφιμα, καλό είναι να τρώει λίγο περισσότερα δημητριακά από ότι πρωτεϊνούχα τρόφιμα.
 • Τα γαλακτοκομικά είναι μια  πάντα μια απαραίτητη προσθήκη στη διατροφή της ημέρας.
 •   • Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν πότε έχουν φάει αρκετά

  +

   Ήδη από τη βρεφική ηλικία ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει πότε έχει χορτάσει. Βοηθήστε το παιδί σας να συνεχίσει να «ακούει» το σώμα του όσο μεγαλώνει:


  • Αφήστε το παιδί να σερβιριστεί μόνο του. Μάθετε του να βάζει μικρή ποσότητα στην αρχή και πείτε του πως αν εξακολουθήσει να πεινάει, μπορεί να ξαναβάλει φαγητό.

  • Μην του ζητάτε να αδειάσει το πιάτο του. Είναι καλό να σταματάει να τρώει όταν έχει χορτάσει, και όχι όταν αδειάσει το πιάτο.

  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό για να επιβραβεύσετε το παιδί σας. Λίγα καλά λόγια και περισσότερος χρόνος μαζί του είναι η καλύτερος τρόπος επιβράβευσης. Δίνοντας του γλυκά όταν είναι στενοχωρημένο ή ως αντάλλαγμα μαθαίνετε στο παιδί σας να τρώει παρόλο που δεν πεινάει. Η επιβράβευση με γλυκά έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να νομίζει πως τα γλυκά είναι «καλύτερο» τρόφιμο συγκριτικά με άλλα και γι’ αυτό του δίνεται σαν δώρο.

  • Προσπαθήστε να μη βάζετε περιορισμούς σε τρόφιμα. Ο περιορισμός οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση όταν το παιδί βρει αυτό το τρόφιμο. Μη χρησιμοποιείτε τον περιορισμό των γλυκών σαν τιμωρία.

  Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, δώστε προσοχή στις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε. Αποφύγετε εκφράσεις όπως «Φάε αυτό για τη μαμά» ή «κάνε μου το χατίρι και φάε τις φακές σου» ή «άφησες τη δύναμή σου». Προτιμήστε να το ρωτήσετε αν χόρτασε ή να εκφράσετε πόσο νόστιμες είναι πχ. οι φακές.
 • Βοηθήστε τα παιδιά να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα

  +

  Σε αυτή την ηλικία πολλά παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και τα απορρίπτουν πριν ακόμα τα δοκιμάσουν. Προσέξτε ορισμένα σημεία ούτως ώστε να μην εδραιωθούν αυτού του είδους οι συμπεριφορές:

  • Μικρές μερίδες. Δώστε τους μικρές ποσότητες από τα νέα τρόφιμα τις πρώτες φορές που θα έρθουν σε επαφή με ένα καινούριο τρόφιμο. Δείξτε υπομονή και αφήστε τα να εξοικειωθούν με τις νέες γεύσεις σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να εντάξετε τα νέα  τρόφιμα στα γεύματά τους.
  • Δώστε το καλό «παράδειγμα»: Λειτουργήστε ως πρότυπο δοκιμάζοντας και εσείς νέα τρόφιμα. Περιγράψτε τους τη γεύση, την υφή και τη μυρωδιά.
  • Ένα τρόφιμο κάθε φορά. Προσφέρετε στο παιδί ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά. Προσπαθήστε να το προσφέρετε μαζί με τρόφιμα μου ξέρετε ότι του αρέσουν.
  • Τα νέα τρόφιμα στην αρχή. Προσφέρετε τα νέα τρόφιμα στην αρχή του γεύματος όταν το παιδί πεινάει.
  • Η υιοθέτηση των νέων τροφίμων από το παιδί χρειάζεται χρόνο. Πιθανώς να χρειαστεί να προσφέρετε αρκετές φορές το ίδιο τρόφιμο στο παιδί μέχρι να το αποδεχτεί.
  Προσπαθήστε να "κρύψετε" μέσα στα φαγητά που μαγειρεύετε λαχανικά που το παιδί αρνείται να δοκιμάσει. Για παράδειγμα, προσθέστε ψιλοκομμένα καρότα στις φακές, βάλτε στην κόκκινη σάλτσα για μακαρόνια ή στον κιμά για μακαρόνια τριμμένο κολοκύθι, καρότο ή και μελιτζάνα, τεμαχισμένο κουνουπίδι.


 • Δώστε το καλό παράδειγμα

  +

  O ρόλος των γονέων δεν περιορίζεται στη γέννηση του παιδιού, την παροχή τροφής και υλικών αγαθών. Επεκτείνεται και στον εξοπλισμό του παιδιού με όλες τις απαραίτητες ικανότητες και τα εφόδια για την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής του.

  H στάση των γονέων έχει πρωταρχική σημασία στη ζωή του παιδιού. Οι γονείς διδάσκουν καλύτερα με το παράδειγμά τους και με τη στάση τους, παρά με τα λόγια, τις συμβουλές και τη διδασκαλία τους. Δώστε, λοιπόν, το καλό παράδειγμα μέσα από μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά:


  • Αντικαταστήστε τις λιγότερο υγιεινές καθημερινές σας συνήθειες με άλλες πιο υγιεινές.
   Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα. Αντικαταστήστε, για παράδειγμα, μερικά από τα τυποποιημένα προϊόντα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σας και κάποιες ώρες τηλεθέασης με λίγο περπάτημα.
  • Κάντε σταδιακές αλλαγές στη διατροφή σας και αποφύγετε τις «ακραίες» αποφάσεις. Για παράδειγμα, αυξήστε κατά ένα ποτήρι την ημέρα την πρόσληψη του νερού σας, περπατήστε 10 λεπτά παραπάνω κάθε εβδομάδα, αποφύγετε κάθε εβδομάδα μια επιπλέον «ανθυγιεινή» επιλογή.
  • Προσπαθήστε να τρώτε αργά και όταν έχετε χορτάσει απλώς σταματήστε. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά προκειμένου το στομάχι να ειδοποιήσει τον εγκέφαλο ότι είναι γεμάτο! Έτσι, τρώγοντας πιο αργά, μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε χορτάσει θα έχετε καταναλώσει λιγότερο φαγητό. Όταν, λοιπόν, χορτάσετε, απομακρύνετε το πιάτο από μπροστά σας ακόμα και αν δεν το έχετε αδειάσει.
  • Κατά τη διάρκεια του γεύματος σας αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση ή να ασχολείστε με το κινητό σας τηλέφωνο. Αφοσιωθείτε στο γεύμα σας.
  • Προσέξτε το μέγεθος στις μερίδες φαγητού. Σερβίρετε μικρές μερίδες αρχικά. Αν δεν χορτάσετε με αυτό, ξανασερβιριστείτε.
  • Πίνετε περισσότερο νερό και λιγότερα αναψυκτικά.
  • Αποφύγετε να ψωνίζετε τρόφιμα όταν είστε πεινασμένοι. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός  τρόπος για να μην ψωνίζετε παρορμητικά και να κάνετε πιο «σωστές» επιλογές.
  Προσπαθήστε να έχετε θετική στάση μπροστά στα παιδιά. Αποφύγετε να αναφέρετε μπροστά στα παιδιά τη δυσκολία που έχετε να χάσετε βάρος ή να παραπονιέστε ότι δε σας αρέσει να αθλείστε και να τρώτε πιο «υγιεινά».


 • Διασκεδάστε στην κουζίνα

  +

  Η βοήθεια του παιδιού στο μαγείρεμα και στην κουζίνα είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος που φέρνει το παιδί σε επαφή με τα τρόφιμα και μπορεί να το βοηθήσει να είναι πιο δεκτικό στο να δοκιμάζει νέες γεύσεις και τρόφιμα.

  Στα παιδιά αρέσει να κάνουν ό,τι κάνουν και οι «μεγάλοι». Δώστε τους, λοιπόν, λίγη «δουλειά» στην κουζίνα και επιβραβεύστε την προσπάθειά τους. Είναι λιγότερο πιθανό να αρνηθούν να δοκιμάσουν φαγητά που βοήθησαν στην προετοιμασία τους. Αφήστε τα να προσθέσουν γάλα στο μίγμα, να φτιάξουν κουλουράκια, να προσθέσουν λάδι στη σαλάτα, να βάλουν μόνα τους το μέλι στο ψωμί, κ.ά.


  Εκτός από τη διαδικασία του μαγειρέματος μπορείτε να διασκεδάσετε και με τα ίδια τα τρόφιμα!


  Δώστε το όνομα του παιδιού σας σε ένα φαγητό που σας βοήθησε. Επιβραβεύστε το παιδί και στην ώρα του φαγητού μπροστά στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

  Κόψτε τα φρούτα και τα λαχανικά σε διάφορα σχήματα και δημιουργείστε αστεία σχέδια στο πιάτο.

  Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκεφτεί και να σας βοηθήσει να φτιάξετε πρωτότυπα σνακ.

  Χρησιμοποιείστε τρόφιμα για παιχνίδια. Για παράδειγμα, φτιάξτε πύργους με κουλουράκια ολικής άλεσης, δώστε ονόματα σε φρούτα και παίξτε «κουκλοθέατρο», κολλήστε πάνω σε ένα χάρτινο πιατάκι όσπρια διαφόρων σχημάτων και μικρά μακαρονάκια και βάψτε τα με μπογιές, κάνετε αριθμητική με τα φασόλια και τα ρεβύθια.
 • Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες εκφράσεις

  +


   


 • Γευματίστε οικογενειακά

  +

  Βάλτε στόχο να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερα οικογενειακά γεύματα μέσα στην εβδομάδα. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά επωφελούνται όταν η οικογένεια γευματίζει όλη μαζί τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να μοιραστείτε με την οικογένειά σας κάποια άλλη δραστηριότητα.

  Μην ξεχνάτε τα πλεονεκτήματα που έχουν τα σταθερά οικογενειακά γεύματα.
  Η ρουτίνα των οικογενειακών γευμάτων φέρνει την οικογένεια πιο κοντά και δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας και άνεσης.

  Μην ξεχνάτε πως η ποιότητα των οικογενειακών γευμάτων είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα.
  Η ώρα του φαγητού με τους γονείς είναι μια από τις πιο συχνές μορφές επικοινωνίας των παιδιών με τους γονείς. Προσπαθήστε, λοιπόν, όσο είναι δυνατό να διαφυλάξετε αυτή την ώρα από εξωτερικούς παράγοντες που αποσπούν τη προσοχή: κλείστε την τηλεόραση και τα κινητά τηλέφωνα και ρωτήστε το παιδί σας πώς ήταν η ημέρα του, πώς πέρασε στο σχολείο, κ.ά. Αποφύγετε τις εντάσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων και εστιάστε στα θετικά πράγματα που συνέβησαν στη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί υποστηρίζουν πως τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν ένα μοναδικό πλαίσιο, όπου οι γονείς έρχονται σε επαφή και συζητούν με τα παιδιά τους.

  Ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του τραπεζιού.
  Ανάλογα με την ηλικία του, το παιδί σας μπορεί:

   να βοηθήσει στο στρώσιμο του τραπεζιού
   να αδειάσει το τραπέζι από τα βιβλία, παιχνίδιά, κ.α.
   να καθαρίσει το τραπέζι
   να κλείσει την τηλεόραση
   να φτιάξει τα μαχαιροπήρουνα
   να κόψει λουλούδια για το τραπέζι
 • Τι να προσέξετε όταν διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων

  +

  Δεν έχουν όλα τα τρόφιμα την ίδια θρεπτική αξία. Ακόμα και όταν συγκρίνετε τις ετικέτες δύο τροφίμων της ίδιας κατηγορίας (πχ. δύο είδη δημητριακών πρωινού) είναι πολύ πιθανό να εντοπίσετε αρκετές διαφορές στην περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

  Ορισμένα ερωτήματα που θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη κοιτάζοντας τις ετικέτες τροφίμων:

  Από τι υλικά έχει παρασκευαστεί το τρόφιμο; Τα συστατικά του τροφίμου αναγράφονται με τη σειρά, με το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα να αναγράφεται πρώτο. Ρίξτε μια ματιά στο είδος και την ποσότητα των επιμέρους συστατικών.

  Σάκχαρα: Τι να προσέξετε. Η ποσότητα των σακχάρων που περιέχονται σε ένα τυποποιημένο τρόφιμο αρκετές φορές δεν αναγράφεται συνολικά. Θα έχετε δει αρκετές φορές να αναφέρεται στη συσκευασία ότι περιέχεται: γλυκόζη, φρουκτόζη, σουκρόζη, λακτόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη, κάποιο σιρόπι ή μέλι. Όλα τα παραπάνω ανήκουν στα σάκχαρα. Για να βρείτε τη συνολική ποσότητα σακχάρων που περιέχει θα πρέπει να προσθέσετε τις ποσότητες των επιμέρους σακχάρων. Αν, για παράδειγμα, είστε έτοιμοι να αγοράσετε ένα τρόφιμο για το πρωινό του παιδιού σας που περιέχει συνολικά 20 γραμμάρια σακχάρων στη μερίδα που θα φάει, αναρωτηθείτε πρώτα: «Θα έδινα στο παιδί μου 5 κουταλάκια ζάχαρης στο παιδί μου για πρωινό; (Ένα κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 4 γραμμάρια ζάχαρης)».

  Λίπος: Τι να προσέξετε. Υπάρχουν διαφορετικά είδη λιπαρών οξέων στα τρόφιμα, με διαφορετικές ιδιότητες και διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Δώστε προσοχή στην ποσότητα των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων. Συγκεκριμένα, αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, έτοιμα κέικ, κρουασάν εμπορίου, ντόνατς, τηγανιτές πατάτες από ταχυφαγείο) περιέχουν μικρές ποσότητες trans λιπαρών οξέων. Αν όμως το παιδί σας καταναλώνει αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα μέσα στη μέρα, είναι πολύ πιθανό η συνολική ποσότητα των trans λιπαρών οξέων που προσλαμβάνει να είναι αυξημένη.

  Τι άλλο έχει προστεθεί στο τρόφιμο; Ρίξτε μια ματιά στα συντηρητικά, τις χρωστικές και τα πρόσθετα που ενδεχομένως να περιέχονται στο τρόφιμο. Μπορεί να εκπλαγείτε από αυτά που θα δείτε.

  Πόσες μερίδες περιέχονται στη συσκευασία; Θα παρατηρήσετε ότι αρκετές φορές το παιδί σας καταναλώνει περισσότερες από μια μερίδα στο ίδιο γεύμα και μην ξεχνάτε ότι οι μερίδες αυτές αναφέρονται σε ενήλικες.


  Αρκετές από τις ουσίες που προστίθενται κατά την παρασκευή τροφίμων είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των διαθέσιμων τροφίμων και δρουν καθυστερώντας την αλλοίωση των τροφίμων. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι βασικοί στόχοι της βιομηχανίας τροφίμων είναι να φτιάξει προϊόντα που θα αντέχουν αρκετό καιρό στο ράφι, με χαμηλό κόστος παραγωγής και που θα θέλει ο αγοραστής να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα από αυτό. Κανένας από τους παραπάνω στόχους, λοιπόν, δεν συμπίπτει κατ’ ανάγκη με την προσωπική προσπάθεια του καθενός να παρέχει στον ίδιο και στο παιδί του «υγιεινά» τρόφιμα. Μια ισορροπημένη διατροφή με μεγάλη ποικιλία τροφίμων είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να διαβάσετε μια ετικέτα πατήστε εδώ.

 • Βοηθήστε τα παιδιά να είναι πιο δραστήρια

  +
   Δώστε το καλό παράδειγμα υιοθετώντας ένα δραστήριο τρόπο ζωής.

   Κάντε τη φυσική δραστηριότητα μέρος της καθημερινής ζωής της οικογένειάς σας. Κάντε βόλτα με την οικογένειά σας, χρησιμοποιήστε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ ή κάντε δραστήρια παιχνίδια όλοι μαζί.

   Προσφέρετε στο παιδί σας παιχνίδια και τον κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ. μπάλες, σχοινάκι, κ.ά.) που θα τα ενθαρρύνουν να είναι πιο δραστήρια.

   Πηγαίνετε με το παιδί σας σε χώρους που προσφέρονται για παιχνίδι και φυσική δραστηριότητα όπως πάρκα, γήπεδα, παιδικές χαρές.

   Φροντίστε να είστε θετικοί με τις δραστηριότητες που επιλέγει το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το και για άλλες δραστηριότητες.

   Διασκεδάστε με τη φυσική δραστηριότητα. Όποια δραστηριότητα και αν επιλέγει το παιδί τελικά, είτε είναι οργανωμένη είτε όχι, είναι σημαντικό να του είναι ευχάριστη.

   Όταν το παιδί σας ασχολείται με καθιστικές δραστηριότητες όπως, διάβασμα, puzzles, κατασκευές, παρακολούθηση τηλεόρασης, παροτρύνετέ το να σηκώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να κινείται λιγάκι.

   Προκαθορίστε στο παιδί το χρόνο που μπορεί να δει τηλεόραση ή να παίξει στον υπολογιστή. Βοηθήστε το παιδί σας να επιλέγει αυτό που πραγματικά θέλει να παρακολουθήσει ή να παίξει.

   Αντί να καθίσει το παιδί σας στην τηλεόραση μετά το βραδινό, ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με κάποια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα όπως να περπατήσετε λιγάκι ή να ασχοληθεί με κάποιο παιχνίδι μόνο του ή με τα άλλα μέλη της οικογένειας.

   Αν έχετε κατοικίδιο, βγάλτε το βόλτα μαζί με το παιδί.

   Βγάλτε την τηλεόραση από το παιδικό δωμάτιο.
 • Συμβουλές σχετικά με τον ύπνο του παιδιού σας

  +

   Βοηθήστε το παιδί σας να χαλαρώσει μισή ώρα πριν πάει για ύπνο. Προτιμήστε να του διαβάσετε κάποιο παραμύθι αντί να παρακολουθήσετε τηλεόραση.

   Φροντίστε το υπνοδωμάτιο του παιδιού να έχει ησυχία, να είναι άνετο και «ζεστό».

   Φροντίστε ο χώρος του κρεβατιού να είναι μόνο για ύπνο και όχι για παιχνίδι ή τηλεόραση.

   Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας πολλά υγρά και τρόφιμα πριν πάει για ύπνο.

   Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει ποιες πιτζάμες θα φορέσει και ποιο κουκλάκι θα πάρει μαζί του στο κρεβάτι.

   Αν θέλετε βάλτε απαλή και χαλαρωτική μουσική.

   Προσπαθήστε να μην ξυπνάτε απότομα το παιδί σας. Αφήστε το παιδί σας αφότου ξυπνήσει στο κρεβάτι να χαλαρώσει για 10-15 λεπτά.

   Ξεκούραση μέσα στη μέρα

   Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας, συνήθως, είναι πολύ δραστήρια: τρέχουν, παίζουν, πηγαίνουν στο σχολείο και γι’ αυτό αρκετές φορές ίσως  να χρειάζονται λίγη ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη και αν δεν θέλουν να κοιμηθούν, ενδεχομένως να βοηθηθούν από ένα «διάλειμμα» που θα τα ξεκουράσει. Εξηγήστε τους, λοιπόν, ότι αν δεν θέλουν να κοιμηθούν μπορούν να παίξουν ήσυχα στο δωμάτιό τους.


   Βιβλιογραφία:

   http://kidshealth.org/parent/general/sleep/sleep_preschool.html#
 • Βασικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων

  +