• Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην καλή υγεία των παιδιών

  +

  Κατά την προσχολική ηλικία τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από το περιβάλλον τους για την υιοθέτηση συνηθειών που προάγουν την υγεία τους. Οι εκπαιδευτικοί είναι, μετά τους γονείς, το πιο ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά.

  Γίνετε και εσείς μέρος της αλυσίδας για την εκπαίδευση των παιδιών σε ένα τρόπο ζωής που προάγει την υγεία τους.


  Η εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας

  Η εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα διατροφής έχει ως κεντρικό άξονα τη σταδιακή κατανόηση από τα ίδια τα παιδιά του ρόλου της διατροφής στην υγεία και την ποιότητα ζωής.

  Η εκπαίδευση σε θέματα διατροφής στην παιδική ηλικία θα πρέπει να πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι:

  • Προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών
  • Ενθαρρυντική
  • Διασκεδαστική
  • Διαδραστική

  Και μην ξεχνάτε ότι, όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και τα παιδιά, θυμούνται:
  • 10% από αυτά που διαβάζουν
  • 20% από αυτά που ακούνε
  • 30% από αυτά που βλέπουν
  • 50% από αυτά που βλέπουν και ακούνε
  • 80% από αυτά που λένε
  • 90% από αυτά που λένε και κάνουνε
  (UNICEF. 1993. Visualisation in participatory programmes. Dhaka, Bangladesh.)

 • Συμβάλλετε στην υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που προάγουν την υγεία

  +

  Μερικές ιδέες για να συμβάλλετε και εσείς στην υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που προάγουν την υγεία και θα βοηθήσουν στην πρόληψη της παιδική παχυσαρκίας:

  Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά ξεκινώντας από το να καταναλώσετε ένα φρούτο την ημέρα μπροστά στα παιδιά. Θα ήταν καλό να υπάρχει ποικιλία στα φρούτα που καταναλώνετε.

  Τοποθετείστε ένα πιάτο με φρούτα και λαχανικά (διαφορετικά κάθε φορά) σε εμφανές σημείο της τάξης και μιλήστε για αυτά. Περιγράψτε στα παιδιά τη γεύση και την υφή αυτών των τροφίμων, και αφήστε τα να τα μυρίσουν και να τα πιάσουν.

  Η ζωγραφική και οι ιχνογραφίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εικόνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

  Μέσα στην τάξη, φυτέψτε σε γλάστρες κάποια όσπρια ή λαχανικά, όπου τα παιδιά θα τα ποτίζουν και θα παρακολουθούν την ανάπτυξή τους.

  Προσπαθήστε να δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο με λαχανικά σε κάποιο μέρος της αυλής. Τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις της εμφύτευσης και φροντίδας των λαχανικών.

  Κάνετε κατασκευές και χειροτεχνίες χρησιμοποιώντας όσπρια (φασόλια, ρεβύθια), λαχανικά (καρότα, αγγουράκια), ή το φλούδι από κάποια φρούτα (μήλο, μπανάνα).

  Προσπαθήστε να μην εκφράζετε μπροστά στα παιδιά τη δυσκολία σας να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή πόσο κουράζεστε όταν κάνετε φυσική δραστηριότητα ή πόσο δεν σας αρέσει κάποιο τρόφιμο ή φαγητό.

  Μέσα στην τάξη, εξασφαλίστε στα παιδιά τη δυνατότητα και την εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

  Φροντίστε τα γεύματα και τα σνακς που προσφέρονται στα παιδιά κατά τη διάρκεια που βρίσκονται στον παιδικό σταθμό/ νηπιαγωγείο να είναι προσαρμοσμένα στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών για κάθε ηλικία.

  Φροντίστε το μέγεθος των μερίδων που δίνονται στα παιδιά να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία και τις ατομικές τους ανάγκες.

  Βοηθήστε τα παιδιά να αντιλαμβάνονται το αίσθημα της όρεξης και του κορεσμού (αίσθημα ότι έχουν χορτάσει). Αφήστε τα παιδιά να καθορίσουν από μόνα τους το πόσο θα φάνε.

  Συζητήστε και ενθαρρύνετε τους γονείς να εξασφαλίζουν τις βέλτιστες συνθήκες για τη διατροφή των παιδιών τους.

  Οργανώστε μια εκδρομή σε ένα λαχανόκηπο, ή σε μια φάρμα με ζώα όπου θα τους εξηγήσετε τη διατροφική αλυσίδα και γιατί επομένως είναι σημαντικό να προσέχουν τι τρώνε.
 • Συμβάλλετε στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών

  +


  Τα παιδιά στις μέρες μας περνάνε καθημερινά αρκετές ώρες στον παιδικό σταθμό/ νηπιαγωγείο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν, να συμβάλλετε και εσείς μέσω τις εκπαίδευσης και της παροχής του κατάλληλου εξοπλισμού στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και της μείωσης του χρόνου που αφιερώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες.


  Φροντίστε να κάνουν τα παιδιά κάποια φυσική άσκηση τουλάχιστον για 15 λεπτά κάθε μια ώρα όσο βρίσκονται στον παιδικό σταθμό/ νηπιαγωγείο.

  Εξασφαλίστε στα παιδιά κάποιο χρόνο καθημερινά για παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο.

  Συνδυάστε σε καθημερινή βάση οργανωμένη/ δομημένη φυσική δραστηριότητα και ελεύθερο παιχνίδι.

  Παίξτε και εσείς με τα παιδιά.

  Ενσωματώστε τη φυσική άσκηση σε δραστηριότητες που προάγουν τη γνωσιακή ανάπτυξη και την κοινωνικοποιήση των παιδιών

  Δημιουργήστε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να είναι φυσικά δραστήρια πχ. Παρέχοντας τους τον κατάλληλο εξοπλισμό.

  Περιορίστε τον ημερήσιο χρόνο τηλεθέασης (τηλεόραση, DVD, βίντεο, παιχνίδια στον υπολογιστή) σε λιγότερο από μισή ώρα για τα παιδιά που παρακολουθούν παιδικό σταθμό/ νηπιαγωγείο για 4 ώρες ημερησίως, ή σε λιγότερο από 1 ώρα για τα παιδιά που παρακολουθούν παιδικό σταθμό/ νηπιαγωγείο για 8 ώρες ημερησίως.

   Αποφύγετε να μαλώνετε τα παιδιά επειδή είναι πολύ δραστήρια.

   Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τη φυσική άσκηση ως τιμωρία, πχ. «Δεν ήσουν φρόνιμος γι' αυτό θα τρέξεις άλλο ένα κύκλο».

   Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν από τα παιδιά να παραμένουν καθιστά ή να παραμένουν ακίνητα για περισσότερη από μισή ώρα.
 • Συμβάλλετε στη βελτίωση του ύπνου των παιδιών

  +

  Εκτός από τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος αποτελεί, πλέον, μέρος της καθημερινής φροντίδας που καλείται να παρέχει ο εκπαιδευτικός.

  Συμβάλλετε και εσείς, λοιπόν, με τον τρόπο σας στη βέλτιστη υγεία των παιδιών. Υιοθετήστε τις κατάλληλες πρακτικές που θα παρέχουν στα παιδιά την απαραίτητη διάρκεια και ποιότητα ύπνου.


  Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον στο δωμάτιο που κοιμούνται τα παιδιά, χωρίς τηλεόραση, με την απαραίτητη ησυχία και χαμηλό φωτισμό προκειμένου να εξασφαλίσετε στα παιδιά ένα ξεκούραστο ύπνο.
  Βοηθήστε τα παιδιά να ακολουθούν τις ανάγκες τους για ύπνο. Για παράδειγμα βάλτε τα μικρότερα παιδιά για ύπνο όταν τα βλέπετε ότι νυστάζουν και μην περιμένετε να αποκοιμηθούν.
  Αναζητήστε τις κατάλληλες πληροφορίες από εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας σε θέματα ύπνου.
  Γίνετε και εσείς μέρος της αλυσίδας και ενημερώστε τους γονείς για τις ανάγκες και τις πρακτικές σε θέματα ύπνου των παιδιών.