Η σημασία του πρωινού

Για δεκαετίες οι μητέρες σε όλο τον κόσμο ενθάρρυναν τα παιδιά τους να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα «καλό» πρωινό. Σήμερα, πολλά ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτή τη μητρική συμβουλή αναδεικνύοντας τα οφέλη που προσφέρει η συχνή κατανάλωση πρωινού στην καλή υγεία:


Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα.

Τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό φαίνεται ότι προσλαμβάνουν περισσότερη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την καλή υγεία όπως βιταμίνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κ.ά.

Η κατανάλωση πρωινού από την παιδική ηλικία είναι σημαντική για την υιοθέτηση «υγιεινών» συνηθειών που ακολουθούν το παιδί και στη μετέπειτα ζωή.

Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην επίδοση στο σχολείο, στην ικανότητα προσοχής, στην επίλυση προβλημάτων και βελτιώνει τη μνήμη.

Τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν «καλύτερη» συμπεριφορά στο σχολείο και τα πάνε καλύτερα με τους συνομηλίκους τους.

Η κατανάλωση πρωινού φαίνεται πως προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα στο καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα, καθώς και στην προαγωγή της υγείας των οστών.

Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό περιλαμβάνει τρόφιμα και από τις τρεις ομάδες τροφίμων που φαίνονται παρακάτω, έτσι ώστε να παρέχονται στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα) που είναι αναγκαία για το ξεκίνημα της ημέρας:

  • Βιβλιογραφία

    +

    International Food Information Council Foundation (http://ific.org)
    Giovannini M, Agostoni C, Shamir R. Symposium overview: Do we all eat breakfast and is it important? Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Feb;50(2):97-9.

Διατροφή

Ενημερωτικό Υλικό

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑυτός ο ιστότοπος έχει παραχθεί για τις ανάγκες του έργου «Πρόγραμμα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης παχυσαρκίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο νομό Ηρακλείου Κρήτης» και αντιπροσωπεύει τις απόψεις των συντακτών του. Οι απόψεις αυτές δεν έχουν υιοθετηθεί ή εγκριθεί με οποιοδήποτε τρόπο από την Ειδική Υπηρεσία του τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως θέσεις του Υπουργείο ή τις Επιτροπής. Η Ειδική Υπηρεσία δεν εγγυάται την ακρίβεια των στοιχείων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο, ούτε αποδέχεται την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών αυτών.